Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Otevírací doba vs. Otvírací doba: Jaký je správný tvar a proč?

Šetřicestu.cz

Při používání českého jazyka se občas setkáváme s různými variantami slovních spojení, u kterých si nejsme jisti, která je správná. Jedním z častých příkladů je dvojice „otevírací doba“ a „otvírací doba“. Na první pohled se může zdát, že jde o pouhou variaci, ale ve skutečnosti je mezi těmito výrazy rozdíl, a jen jeden z nich je považován za správný.

Otevírací doba vs. Otvírací doba

Otevírací doba je správná varianta tohoto slovního spojení. Jde o oficiální výraz používaný v češtině k označení doby, kdy je nějaké zařízení (např. obchod, úřad, restaurace) otevřeno pro veřejnost. Tento termín najdeme ve slovnících a je běžně užíván ve spisovné češtině.

Otvírací doba naopak představuje hovorovou, lidovější verzi, která není považována za gramaticky správnou ve spisovném projevu. I když je tento tvar v mluvené řeči poměrně rozšířený, v oficiálních dokumentech, na tabulkách, nebo v tiskovinách bychom se mu měli vyhnout.

Proč je „otevírací“ správně?

Správnost tvaru „otevírací“ vyplývá z gramatického pravidla týkajícího se tvorby přídavných jmen z dějových sloves. Sloveso otevřít tvoří přídavné jméno „otevírací“, podobně jako například „zavírat“ tvoří „zavíratelné“. Předpona „otev-“ a přípona „-ací“ jsou ve spisovné češtině pevně dané.

Na druhé straně sloveso otvírat sice existuje, ale jde o hovorovou variantu slovesa „otevřít“. Výraz „otvírací“ by tedy byl odvozen od hovorového tvaru, což ho automaticky diskvalifikuje z použití ve spisovném projevu.

Doporučení

Pro vyjádření doby, kdy je určité místo otevřené pro veřejnost, je tedy vždy správné používat výraz otevírací doba. Pokud si nejsme jisti, stačí si uvědomit, že oficiální komunikace a psaný projev vyžadují spisovné tvary. V každodenní mluvě si sice můžeme dovolit hovorovější výrazy, ale je dobré vědět, co je správně.

V případě oficiálních textů, cedulí, webových stránek, reklam a podobně by měl být vždy upřednostněn správný tvar „otevírací doba“, aby byla zajištěna jazyková správnost a formálnost.

Komentáře jsou uzavřeny.