Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Blíží se povinné přezutí na zimní pneumatiky: Kdy a proč byste neměli otálet?

Tankujkvalitně.cz

S příchodem chladnějšího počasí a prvních mrazů se každým rokem zvyšuje riziko kluzkých a nebezpečných silnic. Pokud stále jezdíte na letních pneumatikách, může vás to brzo dostat do problémů nejen na cestách, ale i při silniční kontrole. Zákon nařizuje přezutí na zimní pneumatiky od 1. listopadu, pokud na silnicích panují zimní podmínky, nebo pokud se tyto podmínky dají předpokládat.

Proč přezout na zimní pneumatiky?

Zimní pneumatiky nejsou jen marketingový trik – skutečně zvyšují bezpečnost na silnicích. Díky svému složení a dezénu si dokážou udržet přilnavost i v teplotách pod 7 °C, což letní pneumatiky neumí. Letní gumy se při nízkých teplotách stávají tvrdými a ztrácejí přilnavost, což může vést ke ztrátě kontroly nad vozidlem. Naopak zimní pneumatiky jsou navrženy tak, aby zvládly i sníh, břečku a led.

Kromě toho je jízda na zimních pneumatikách za určitých podmínek povinná. Zákon říká, že od 1. listopadu do 31. března musíte mít zimní pneumatiky, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo pokud lze předpokládat, že takové podmínky nastanou.

Rizika spojená s jízdou na letních pneumatikách v zimě

Jízda na letních pneumatikách v zimě může vést k řadě problémů, které by vás mohly stát nejen pokutu, ale i bezpečnost vás a ostatních na silnicích:

  • Delší brzdná dráha – Na sněhu či ledu může být brzdná dráha na letních pneumatikách až třikrát delší než na zimních.
  • Zhoršená ovladatelnost – Při jízdě na kluzkých cestách je vozidlo na letních pneumatikách mnohem hůře ovladatelné.
  • Riziko aquaplaningu – Zimní pneumatiky jsou navrženy tak, aby lépe odváděly vodu a břečku z pod kol, což snižuje riziko aquaplaningu.

Kdy je ideální čas na přezutí?

Přestože zákon stanovuje 1. listopad jako povinné datum, měli byste uvažovat o přezutí dříve, jakmile teploty začnou stabilně klesat pod 7 °C. V tomto období jsou letní pneumatiky již méně účinné, a navíc pneuservisy začínají být plně vytížené.

Pokud nechcete stát fronty a čekat na volný termín, doporučujeme si přezutí domluvit už během října, abyste byli na zimu připraveni.

Jak vybrat správný pneuservis?

Výběr kvalitního pneuservisu je klíčový nejen pro bezpečnost, ale i pro komfort a rychlost přezutí. V našem katalogu najdete širokou nabídku pneuservisů, které nabízejí profesionální služby a kvalitní vybavení. Mnoho z nich nabízí i další doplňkové služby, jako je vyvážení kol nebo kontrola opotřebení pneumatik.

Pneuservis si můžete vybrat podle těchto kritérií:

  • Lokalita: Vyhledejte pneuservis ve svém okolí, aby byla výměna co nejpohodlnější.
  • Hodnocení a recenze: Na našem webu najdete hodnocení zákazníků, abyste mohli vybrat ten nejspolehlivější.
  • Služby navíc: Některé pneuservisy nabízejí služby jako kontrolu podvozku, geometrii kol nebo uskladnění letních pneumatik na další sezónu.

Zimní pneumatiky jako investice do bezpečí

I když se někomu může zdát povinné přezutí jako zbytečný výdaj, zimní pneumatiky jsou investicí, která se vám mnohonásobně vrátí v podobě bezpečnější jízdy. V kombinaci s pravidelným servisem u kvalitního pneuservisu se můžete vyhnout nejen pokutám, ale především nebezpečným situacím na silnici.

Prohlédněte si naši nabídku pneuservisů a domluvte si přezutí ještě dnes, než budou servisy plně vytíženy a první mráz vás překvapí na letních pneumatikách!

Komentáře jsou uzavřeny.