Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Povinné uzavření obchodů o vybraných státních svátcích v roce 2024

Šetřicestu.cz

V roce 2024 budou muset obchody s prodejní plochou větší než 200 m² povinně zavřít své dveře zákazníkům během několika významných státních svátků. Tato nařízení vychází z platné legislativy, která si klade za cíl umožnit zaměstnancům trávit tyto dny s rodinou a blízkými. Zde je přehled konkrétních dní, kdy bude platit povinné uzavření:

Den obnovy samostatného českého státu – 1. ledna 2024

V tento den zůstávají všechny velké obchody zavřené. Den obnovy samostatného českého státu je tradičně dnem odpočinku a mimo jiné i oslav začátku nového kalendářního roku.

Velikonoční pondělí – 1. dubna 2024

Velikonoční pondělí je jedním z hlavních křesťanských svátků. Obchody nad 200 m² budou mít zavřeno, což umožní zaměstnancům užít si sváteční den s rodinou.

Den vítězství – 8. května 2024

Tento den si připomínáme konec druhé světové války. budou mít zavřeno, což reflektuje důležitost této historické události.

Den české státnosti – 28. září 2024

Svátek svatého Václava, patrona České země, je dnem, kdy si připomínáme českou státnost. Velké obchody zůstanou zavřené, aby mohli lidé tento den prožít v klidu.

Den vzniku samostatného československého státu – 28. října 2024

Tento den slavíme vznik samostatného Československa v roce 1918. Obchody nad 200 m² budou zavřené, což podtrhuje význam tohoto historického milníku.

Štědrý den – 24. prosince 2024

Na Štědrý den budou velké obchody otevřené pouze do 12:00. Po této hodině se zavřou, aby zaměstnanci mohli strávit zbytek dne přípravami na vánoční oslavy.

1. svátek vánoční – 25. prosince 2024

Na první svátek vánoční zůstanou všechny velké obchody zavřené. Tento den je věnován rodinným oslavám a klidu.

2. svátek vánoční – 26. prosince 2024

I druhý svátek vánoční je dnem odpočinku a rodinných setkání. Obchody nad 200 m² budou zavřené, což umožní zaměstnancům užít si sváteční atmosféru.

Dodržování těchto nařízení je důležité nejen pro ochranu práv zaměstnanců, ale také pro zachování tradičních hodnot a významu státních svátků. Zákazníci by měli plánovat své nákupy s ohledem na tato omezení a respektovat dny, kdy jsou obchody zavřené.

Komentáře jsou uzavřeny.