Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Den vzniku samostatného československého státu 28. října: Otevírací doba obchodů, úřadů a čerpacích stanic

Šetřicestu.cz

Den vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října, je jedním z nejdůležitějších státních svátků v České republice. Tento den připomíná vznik Československa v roce 1918 a je spojen s různými ceremoniemi a akcemi. Stejně jako u jiných státních svátků, i zde je třeba počítat s omezenou otevírací dobou některých služeb.

Otevírací doba obchodů

Podle zákona musí být velké obchody s prodejní plochou větší než 200 m² 28. října zavřené. To se týká supermarketů, hypermarketů, nákupních center a dalších velkých prodejen. Výjimky však existují, stejně jako u jiných svátků:

  • Otevřeny mohou být prodejny na nádražích, letištích a čerpacích stanicích.
  • Menší obchody s plochou do 200 m², jako jsou večerky nebo malé specializované prodejny, mohou zůstat otevřené.

Doporučuje se tedy naplánovat větší nákupy předem, nebo využít menší prodejny, které mohou mít otevřeno.

Otevírací doba úřadů

Vzhledem k tomu, že Den vzniku samostatného československého státu je státním svátkem, většina úřadů bude 28. října zavřená. To platí pro veškeré veřejné instituce, jako jsou obecní a městské úřady, pošty a další státní orgány. Pokud máte něco neodkladného k vyřízení, doporučuje se to vyřešit v pracovní dny před nebo po svátku.

Otevírací doba čerpacích stanic

Čerpací stanice zůstávají během státních svátků otevřené bez omezení. To platí i pro 28. října, takže i během tohoto významného dne bude možné kdykoli doplnit palivo, ať už se nacházíte ve městě, nebo na cestách. Čerpací stanice často nabízejí i základní potraviny a občerstvení, což může být výhodné, pokud ostatní obchody zůstanou zavřené.

Závěr

Den vzniku samostatného československého státu 28. října je nejen významným historickým dnem, ale také státním svátkem, kdy je třeba počítat s omezenou dostupností některých služeb. Velké obchody budou zavřené, úřady nebudou v provozu, ale menší prodejny a čerpací stanice zůstanou otevřené, což umožňuje základní nákupy a doplnění paliva bez problémů.

Komentáře jsou uzavřeny.